Pilih Bahasa

MAJLIS BELIA SABAH SOKONG KOMITMEN MALAYSIA BANTU PEMBANGUNAN MINDANAO

KOTA KINABALU, 8 Mac (Bernama) — Komitmen Malaysia yang dinyatakan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membantu pembangunan di Mindanao merupakan perkembangan positif yang mampu memberi sinar baharu kepada Kawasan Pertumbuhan Timur ASEAN-Brunei-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA).

Presiden Majlis Belia Sabah (MBS), Ahmad Farid Sainuri berkata penglibatan Malaysia memberi banyak manfaat bukan sahaja kepada penduduk Mindanao, malah kepada rakyat Sabah sendiri.

“Kedudukan Sabah dan Mindanao di selatan Filipina yang sangat berdekatan bukan sahaja secara geografi, malah latar masyarakat, boleh diibaratkan sebagai sebuah keluarga.

“Apa sahaja yang berlaku di Mindanao, ianya mampu memberi implikasi positif atau negatif kepada landskap kestabilan politik, ekonomi dan kesejahteraan rakyat di Sabah,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Dalam sidang media bersama Presiden Filipina Rodrigo Duterte selepas pertemuan  dua hala di Manila semalam sempena lawatan ke negara itu, Dr Mahathir berkata Mindanao mempunyai potensi ekonomi besar yang boleh dimajukan dengan kewujudan Wilayah Autonomi Islam Mindanao Bangsamoro (BARMM), seterusnya membantu meningkatkan hubungan ekonomi antara kedua-dua negara.

Áhmad Farid berkata sebab  itu pentingnya penglibatan Malaysia dalam membantu kemajuan pembangunan ekonomi di Mindanao.

Katanya kestabilan dan keselamatan Kawasan Pertumbunan  ASEAN Timur BIMP-EAGA dapat membantu merancakkan lagi ekonomi negeri Sabah.

Menurutnya, tanpa kestabilan politik, sukar untuk menggalakkan pelabur luar untuk melabur dengan lebih aktif di rantau ini khususnya di Sabah sendiri. 

— BERNAMA