Pilih Bahasa

Medstas UMS Sertai Jelajah Perangi Dadah Skuad AADK

KOTA KINABALU: Persatuan Pelajar Perubatan (Medstas) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyertai Program Road Tour Skuad 7 Perhentian anjuran Skuad Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Kota Kinabalu di Rumah Pangsa Tanjung Aru, di sini, kelmarin.

Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Jaringan Masyarakat FPSK UMS, Dr. Yeap Boon Tat berkata, penyertaan itu bagi menyokong usaha Skuad AADK untuk meneruskan usaha kempen memerangi dadah dalam kalangan masyarakat.

Pelajar Medstas UMS melakukan pemeriksaan kesihatan. Gambar SNT/Ihsan UMS

“Pada jelajah ini, kita juga telah memberi pendidikan kesihatan kepada penghuni Rumah Pangsa Tanjung Aru yang meliputi kanak-kanak dan orang dewasa.

“Antaranya, kita mengajar kanak-kanak tentang tatacara mencuci tangan dengan betul, serta mendidik para wanita membuat pemeriksaan sendiri bagi mengesan sebarang petanda kanser payudara pada peringkat awal,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Program itu merupakan anjuran dengan kerjasama Persatuan Warisan Wanita Kreatif Sabah (Pertafa).

Gambar kenangan selepas majlis perasmian. Kelihatan Ahmad Shah (duduk lima dari kiri) dan Afendih (duduk tiga dari kiri). Gambar SNT/Ihsan UMS


Menurut Dr. Yeap, penglibatan mahasiswa universiti dalam program sedemikian amat bertepatan bagi membolehkan mereka mengaplikasi ilmu yang dipelajari dalam bilik kuliah untuk manfaat komuniti.

“Ini secara tidak langsung memberi pendedahan kepada mereka kepada aktiviti-aktiviti yang bersifat khidmat masyarakat,” jelasnya.

Sementara itu, Pengerusi Skuad AADK Kota Kinabalu, Afendih Ambrih berkata, program tersebut merupakan siri jelajah yang telah diadakan sejak bulan lalu bersempena Bulan Antidadah Kebangsaan yang disambut pada Februari setiap tahun.

Acara sukaneka bersama penduduk rumah pangsa Tanjung Aru. Gambar SNT/Ihsan UMS

“Kita ingin melibatkan tanggungjawab ini kepada komuniti yang diharap sekali gus membantu menjadi mata dan telinga AADK dan pihak berkuasa dalam sama-sama memerangi penyalahgunaan musuh nombor satu negara ini.

“Melalui program ini juga, kita turut memasang papan tanda nama kampung berserta slogan “perangi dadah habis-habisan” sebagai menunjukkan sokongan terhadap kempen antidadah,” tambahnya.

Dr Yeap (dua dari kiri) bersama ahli Medstas FPSK UMS yang menyertai program jelajah perangi dadah Skuad AADK. Gambar SNT/Ihsan UMS

Program yang dihadiri seramai 150 penghuni rumah pangsa dan penduduk kampung sekitar telah dirasmikan oleh Penyelaras Parti Warisan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Aru, Awang Ahmad Shah Datuk Sahari.

Hadir sama Presiden Pertafa, Datin Seri Nolly Datuk Awang Sham.-SabahNewsToday