Pilih Bahasa

Sabah perlukan modal insan berkemahiran tinggi bagi hadapi cabaran masa depan – Mohd Shafie

KOTA KINABALU, 20 Julai (Bernama) — Sabah memerlukan modal insan yang berpendidikan tinggi dan mahir untuk menghadapi cabaran masa depan, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata Sabah masih membangun, oleh itu, modal insan berkemahiran tinggi adalah perlu dalam memastikan usaha pembangunan mapan dapat dibawa ke negeri ini.

“Kerajaan Sabah komited untuk memberi tumpuan kepada sektor pendidikan sebagai agenda utamanya untuk menghasilkan orang yang berpendidikan tinggi sebagai modal insan yang mahir, berkualiti dalam memacu pembangunan negeri pada masa akan datang,” katanya dalam ucapan perasmian bangunan baharu Sekolah Menengah St Francis Convent di sini, hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan Pembantu Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Jenifer Lasimbang.

Mohd Shafie berharap bangunan sekolah baru itu akan memacu pelajar untuk mencapai kemajuan yang lebih besar, dan beliau juga yakin guru dan guru akan meneruskan usaha mereka dalam mengajar pelajar yang telah mengambil jalan menuju kejayaan melalui pendidikan.

Dalam ucapannya, Mohd Shafie juga mahu sektor pendidikan memberi tumpuan kepada keperluan untuk memelihara alam sekitar melalui program sekolah hijau untuk menyokong dan mengenali matlamat global untuk memajukan kemampanan alam sekitar, selain mewujudkan komuniti pembelajaran yang sihat serta bersemangat.

Ia akan meningkatkan bukan sahaja prestasi akademik para pelajar tetapi juga tanggungjawab mereka terhadap memelihara alam sekitar, katanya.

— BERNAMA